funkcja kwadratowa zadanie tekstowe
zagubiona: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadanka (funkcja kwadratowa)
Fotograf w Wieliczce zrobił zdjęcie uczestnikom wycieczki. Jeżeli odbitkę zamówi 6 osób, to
jedno zdjęcie będzie kosztować 8 zł.Zamówienie zdjęcia przez każdą osobę spowoduje
zmniejszenie ceny o 50gr. Uwzględniając cenę użytego sprzętu i filmu, wykonanie odbitki
kosztuje fotografa 2,50 zł.
1.Oblicz, przy zamówieniu jakiej liczby odbitek (większej od 6) dochód fotografa będzie
największy.
2.oblicz ten dochód i zysk, który osiągnie fotograf wykonując zamówienie.
3.podaj cene jednej odbitki przy liczbie zamówień z punktu 1.
20 mar 14:56
tss:
x− liczba odbitek
dla x≥6 zysk fotografa:
f(x)=x(8−(x−6)0.5)=−0.5x2+11x
a<0 ⇒ f(p)=q=max, przy czym x∊Z
Liczba odbitek, dla której dochód fotografa będzie największy:
p=11
Dochód fotografa:
f(11)=60.5
Zysk:
f(p)−2.5*p=33
Cena odbitki:
f(p)/p=5.5
20 mar 15:40
zagubiona : Bardzo dziękuję
20 mar 16:06