napisz wzór funkcji
glax: Napisz wzór funkcji g, która każdej liczbie rzeczywistej m przyporządkowuje najmniejszą wartość
funkcji f(x)=−x2+mx+m2−1 w przedziale <−1,1>. A astępnie:
naszkicuj wykres funkcji g
wyznacz wartość parametru m, dla których najmniejsza wartość funkcji w przedziale <−1,1> jest
równa 108
20 mar 14:54
glax: i jak można to proszę o wytłumaczenie
20 mar 14:58
ZKS:
Zauważ, że współczynnik przy najwyższej potędze jest ujemny, a co to oznacza dla
funkcji kwadratowej?
20 mar 15:11
glax: Największa wartość w wierzchołku, a najmniejsza w tym przypadku na krańcach przedziału <−1,1>
20 mar 15:14
glax: f(−1)=m2−m−2
f(1)=m2=m−2
i co dalej?
20 mar 15:15
ZKS:
Teraz sprawdź, kiedy jedna jest większa od drugiej.
20 mar 15:19
glax: f(−1)>f(1)⇔ m2−m−2>m2+m−2⇔ m<0⇔ m∊(−∞,0)
f(−1)<f(1)⇔ m∊(0,+∞)
20 mar 15:22
ZKS:

, więc dalej już wiesz?
20 mar 15:24
glax: kiedy trzeba sprawdzać kiedy np. f(−1)>f(1)
20 mar 15:27
ZKS:
Nie rozumiem Twojego pytania?
20 mar 15:30
glax: dlaczego sprawdzamy kiedy jedna jest większa od drugiej
20 mar 15:33
ZKS:
Byśmy wiedzieli dla jakiego m, mamy wybrać liczbę mniejszą.
Dla m ∊ (−∞ ; 0) liczbą mniejszą jest f(1), natomiast
dla m ∊ [0 ; ∞) liczbą mniejszą jest f(−1).
20 mar 15:37
glax: coś już mi świta
20 mar 15:38
ZKS:
Rozumiem, że to też jest już zrozumiałe?
20 mar 15:39
glax: tak

wielkie dzięki
20 mar 15:43
ZKS:
W takim razie powodzenia w następnych zadaniach.
20 mar 15:44
glax: oj przyda się
20 mar 15:45