Pochodna
Ewelonka: Wyznacz długości boków prostokąta tak, by jego pole było największe. Podaj wartość tego pola.
Jak przedstawic to pole i pochodną ?
20 mar 14:52
Jerzy:
te dane nie wystarczają ..... musi być np. znany obwód
20 mar 14:59
Ewelonka: Przekątna długości 10 .. przepraszam pominęłam najwazniejsze xd
20 mar 15:05
Jerzy:
P = a*b a2 + b2 = 100 .... wyliczasz a lub b i podstawiasz do wzoru na P
( będzie to funkcja jednej zmiennej , a lub b i szukasz jej maksimum )
20 mar 15:08
Ewelonka: P=x*√100−x2
P'= ?
20 mar 15:15
Janek191:
P =
√100 x2 − x4
| | 200 x − 4 x3 | | 100 x − 2 x3 | |
P'(x) = |
| = |
| |
| | 2√100 x2 − x4 | | √100 x2 − x4 | |
20 mar 15:26
Janek191:
P '(x) = 0 ⇔ 2 x*( 50 − x2) = 0 ⇔ x2 = 50 ⇔ x = 5√2
20 mar 15:27
Ewelonka: Z jakiego wzoru jest ta pochodna ?
20 mar 15:46
Janek191:
[ f(g(x))] ' = f '(g(x))*g '(x)
20 mar 15:48
Janek191:
Wzór na pochodna funkcji złożonej.
20 mar 15:48
Ewelonka: Dzięki wielkie, już rozumiem
20 mar 15:55
Janek191:
20 mar 16:07