Styczna
Domcia: Wyznacz odciętą punktu, w jakim styczna do paraboli y=x2 −4x + 3 jest prostopadła do prostej o
równaniu y= − √22 x + 3.
20 mar 14:47
Domcia: Jakby ktoś mógłby mi to dokładnie wytłumaczyć byłabym wdzięczna
20 mar 14:48
Jerzy:
| | 2 | |
f'(x) = |
| ... policz pochodną i podstaw |
| | √2 | |
20 mar 14:54
Jerzy:
pochodna funkcji w punkcie x0 , jest współczynnikiem kierunkowym stycznej
do krzywej w danym punkcie
20 mar 14:57
Janek191:

y = x
2 − 4 x + 3
Prosta prostopadła
y =
√2 x + b
x
2 − 4 x + 3 =
√2 x + b
x
2 − ( 4 +
√2) x + 3 − b = 0
Δ = 16 + 8
√2 + 2 − 4*( 3 − b) = 18 + 8
√2 − 12 + 4 b = 6 + 8
√2 + 4 b = 0 ⇔ 4 b = − 6 −
8
√2 ⇔
⇔ b = − 1,5 − 2
√2
k : y =
√2 x − 1,5 − 2
√2
==================
2 x − 4 =
√2
2 x = 4 +
√2
x = 2 +0,5
√2
===========
20 mar 15:02
Jerzy:
f'(x) = 2x − 4
2x − 4 = √2 ... i po zabawie
20 mar 15:03
Domcia: Dziękuję ślicznie za pomoc
20 mar 17:46
Sinu: Policzyliście odciętą punktu przecięcia paraboli i prostej k, a w poleceniu kazali policzyć
odciętą punktu przecięcia prostych k i m...
k: y =
√2x − 1,5 − 2
√2
3 kwi 22:14