matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Ewelonka:
2π
Zbiorem wartości funkcji f (x)= sin x + sin (
− x) jest ?
3
20 mar 14:40
Janek191:
π
π
√
3
π
f(x) = 2 sin
*cos ( x −
) = 2*
cos ( x −
)
3
3
2
3
więc ZW = < −
√
3
,
√
3
>
20 mar 14:47
tss:
α+β
α−β
sin(α)+sin(β)=2sin(
)cos(
)
2
2
π
π
f(x)=2sin(
)cos(x−
)=acos(b)
3
3
a=cost. cos(b)∊<−1;1> ⇒f(x)∊<−a;a>
π
a=2sin(
)=
√
3
3
f(x)∊<−
√
3
;
√
3
>
20 mar 14:53