geometria analityczna
róza:
Oblicz obwód trójkąta ABC.
A (2,2)
B (6,−6)
C (6,5)
AB|²=4²+8²
|AB|²=16+64
|AB|²=80
|AB|=4√5
|BC|=0²+11²
|BC|²=0+121
|BC|²=121
|BC|=11
|CA|²=4²+3²
|CA|²=16+9
|CA|²=25
|CA|=5
może mi ktoś wytłumaczyć czemu tak? czy to na długość odcinka? czy na co? robiłam na długość
odcinka i mi wychodzi AB= 4√2
20 mar 14:31
ICSP: Wzór na długość odcinka.
|AB| = √(xa − xb)2 + (ya − yb)2 = √(2 − 6)2 + (2 − (−6))2 =
= √(−4)2 + (8)2 = √16 + 64 = 4√5
20 mar 14:33
róza: oczywiście musialam sie pomylic w znakach, dzieki wielkie
20 mar 14:35
Metis: A=(2,2), B=(6,−6), C=(6,5)
Wektor AB = [6−2, −6−2] = [4,−8]
Wektor BC = [6−6, 5+6] = [0, 11]
Wektor AC = [6−2, 5−2] = [4,3]
Długość AB= √16+64 = 4√5
Długość BC= √121=11
Długość AC= √16+9=5
L=4√5+11+5= 16+4√5 = 4(4+√5)
20 mar 14:37