obl
ps: Pan Józef i pan Henryk są miłośnikami dalekich górskich wędrówek. Pewnego pogodnego dnia o
godzinie 6:00, pan Józef wyruszył na szlak, poruszając się ze średnią prędkością 3 km/h. Po
czterech godzinach z tego samego miejsca i tym samym szlakiem co pan Józef, w drogę wyruszył
pan Henryk i poruszał się marszobiegiem ze średnią prędkością 7 km/h. Oblicz o której spotkają
się na szlaku pan Józef i pan Henryk
20 mar 13:45
Jerzy:
S = 3*(t + 4)
S = 7*t
3t + 12 = 7t ⇔ t = 4
spotkają się po 8 godzinach, czyli o 14:00
20 mar 13:51
Jerzy:
upss... t = 3 ..... spotkają się po 7 godzinach, czyli o 13:00
20 mar 13:53