,.
ps: Doświadczony rolnik może zebrać pszenicę ze swojego pola w ciągu 10 godzin. Jego syn, mając
mniejsze doświadczenie, tę samą pracę wykonuje w 15 godzin. oblicz w jakim czasie ojciec i syn
są w stanie zebrać zboże, pracując jednocześnie.
to zadanie jest na pewno proste, ale nie mogę wymyśleć jakiegoś logicznego równania. tu będzie
coś z proporcjonalnością odwrotną?
20 mar 13:13
Metis: Odpowiedź to 6h?
20 mar 13:22
ps: nie wiem, nie mam odpowiedzi
20 mar 13:28
Metis: 10h− zebranie całej pszenicy z pola przez ojca
15h− zebranie całej pszenicy z pola przez niedoświadczonego syna
Zatem: 1/10 pszenicy z pola zbiera rolnik w ciągu 1h (wydajność)
po 2h zbierze 2/10 itd .
Syn po godzinie zbierze
1/15 pszenicy z pola
Pracując jednocześnie, razem w ciągu godziny zbiorą
Czyli zebranie całej pszenicy zajmie im 6h
Ale nie wiem czy to jest dobrze
20 mar 13:29
ps: nie rozumiem czemu 1/10 pszenicy
20 mar 13:40
Metis: Skoro w ciągu 10 h zbiera całą pszenicę.
| | 1 | |
To ciągu 1h zbierze |
| całej pszenicy. |
| | 10 | |
...
| | 10 | |
Po 10h |
| czyli całe pole pszenicy. |
| | 10 | |
Jego wydajności.
20 mar 13:44
ps: no tak, racja!
20 mar 13:46
dero2005:
| | 1 | |
Jeśli z całego pola zbierze w ciągu 10 godzin to w ciągu godziny zbierze |
| całości |
| | 10 | |
| | 1 | | 1 | |
rolnik starszy a |
| część rolnik młodszy. Razem w ciągu godziny zbiorą |
| , czyli |
| | 15 | | 6 | |
całość zbiorą w ciągu 6 godzin
20 mar 13:46
Metis: Dajmy na przykład , że ty przenosisz w ciągu 2h 2 skrzynki do samochodu
to twoja wydajność to 1 skrzynka na godzine.
20 mar 13:47
ps: a nie w ciągu 5 godzin?
20 mar 14:57
ps: 110 + 115 = 630 = 15
20 mar 14:58
dero2005:
@ps
| 1 | | 1 | | 3 | | 2 | | 5 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| 10 | | 15 | | 30 | | 30 | | 30 | | 6 | |
20 mar 15:54