funkcja f określona na zbiorze liczb naturalnych przyporządkowuje każdej liczbie
latynos: funkcja f określona na zbiorze liczb naturalnych przyporządkowuje każdej liczbie jej kwadrat
pomniejszony o
a) 3
b) 2
podaj wzór tej funkcji dziedzinę i najmniejszą wartość
20 mar 12:34
Jerzy:
a) f(n) = n2 − 3
b) f(n) = n2 − 2
20 mar 12:36
5-latek : a) f(x)= x2−3
20 mar 12:36
Jerzy:
Cześć
małolat 
.... na zbiorze liczb naturalnych
20 mar 12:37
5-latek : Zapis
Jerzego 
jest prawidłowy
20 mar 12:38
5-latek : Czesc

Wlasne zauwazylem ze naturalne .
20 mar 12:39
latynos: a dziedzina najmniejsza wartość mógłby ktoś podać? bo rozumiem że to a) f(n) = n2 − 3
b) f(n) = n2 − 2 wzory funkcji tak?
20 mar 12:46
Jerzy:
tak
D: N
fmin = f(1) = 12 − 3 = −2
jeśli Wasz nauczyciel przyjmuje,że 0 jest liczbą naturalną, to fmin = f(0) = −3
20 mar 12:51
latynos: jakby mógł ktoś to wszystko mi wypisać tak najprościej jak się da w jednym poście byłbym
wdzieczny
20 mar 12:55
Jerzy:
a co tutaj jeszcze można napisać prościej ?
20 mar 13:43