rachunek
Metis: P(A')=0,2 P(B')=0,4 P(A'∩B')=0,15
Oblicz P(A∩B)
P(A'UB')=P(A')+P(B')− P(A'∩B')
Z praw de Morgana dla zbiorów:
P(A'UB')=P(A∩B)'
czyli:
| | 9 | |
P(A∩B)=1− |
| =0,55  ? |
| | 20 | |
20 mar 12:27
Eta:
20 mar 12:30
Metis: Witaj
Eta 
Masz może jakieś zadanka tego typu z dopełnieniami ?
Przejrzałem to co mam i mam tylko takie

Jeśli masz to proszę wrzuć mi je do przećwiczenia
20 mar 12:32
kyrtap: Metis kiedy matura z roz?
20 mar 12:54
Eta:
Hej
Metis 
Zadania info ( przejrzałeś?
Mam takie ( nie wiem czy są na info( nie chce mi się sprawdzać

1/ A,B ⊂Ω i P(A∩B
')=0,3 i P(A
'∩B)=0,2
wykaż,że P(A∩B)≤,5
2/ A,B⊂Ω i P(A)=0,6 i P(B)=0,8
Wykaż ,że P(A|B)≥0,5
3/ A,B⊂Ω i P(AUB
')=023 i P(A
'UB
")=0,81
Wykaż,że jeśli P(A) <0,21 to P(A
'∩B
')≥0,02
Powodzenia
20 mar 12:56
Metis: 9 maj
20 mar 12:56
Metis: Dziękuje
20 mar 12:56
kyrtap: sporo jeszcze czasu
20 mar 12:57
Metis: Działam
20 mar 12:58
Metis: Losujemy kolejno bez zwracania liczby ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7}.Zapisane w kolejności tworzą
ciąg 7− wyrazowy. Prawdopodobieństwo, że otrzymany ciąg będzie monotoniczny jest równe:
Ciąg wylosowanych liczb będzie monotoniczny tylko wtedy gdy wylosujemy kolejno 1,2,3,4,5,6,7
lub 7,6,5,4,3,2,1
Czyli takich ciągów jest 2.
Model :
D
l − losowy wybór liczb ze zbioru 7 elementowego bez zwracania
Taki wybór utożsamiamy z permutacjami, zatem:
Moc Ω=7!
A− zdarzenie polegające na ułożeniu ciągu 7 wyrazowego w taki sposób by był monotoniczny
Moc A= 2
Na pods. kl. def. prawdopodobieństwa:
Jest

?
20 mar 13:17
Metis: Z urny zaw. 11 ponumerowanych kul losujemy 3 bez zwracania.
Prawdopodobieństwo, że numery wszystkich wylosowanych kul bedą nieparzyste wynosi .
D
l− wybór 3 kul z 11 bez zwracania
Moc Ω=11*10*9
//losujemy pierwsza − mamy 11 możliwości
drugą już 10
trzecią 9
A− zdarzenie w którym numery wylosowanych kul są nieparzyste
Czyli mamy do {1,3,5,7,9,11}
I nie wiem jaka będzie moc zbioru A
20 mar 14:29
Eta:
No to teraz
próbna matura
zad1/
Wyznacz wszystkie wartości rzeczywiste parametru "m" dla których
równanie: 5x
2−mx+1=0 ma dwa pierwiastki , których różnica jest równa 1
zad2
| | sin2(3x) | | cos2(3x) | |
Rozwiąż równanie: |
| =4+ |
| dla x∊<−π,π> |
| | sin2(x( | | cos2(x) | |
zad3
Iloczyn trzech liczb pierwszych jest równy pięciokrotnej sumie tych liczb
Wyznacz te liczby
zad4
W stożek wpisano kulę. Ze środka tej kuli widać tworzącą stożka pod kątem
α.
Wyznacz stosunek objętości kuli do objętości stożka
zad5
W trójkącie ostrokątnym ABC obrano wewnątrz punkt K, następnie
poprowadzono proste równoległe do boków i przechodzące przez K.
Z takiego podziału trójkąta otrzymano trzy czworokąty
i trzy trójkąty o polach P
1, P
2,P
3.
Wykaż ,że pole trójkąta ABC jest równe:
(√P1+√P2+√P3)2
Powodzenia
20 mar 14:36
Metis: 5. Znam dowód na pamięć
20 mar 14:38
Eta:
20 mar 14:46
Metis: 5.
Eta nie pokazuje , to zadanko trafiło mi sie kilka dni temu w moich zadankach, które
rozwiązuje i sprawdziłem dowód w odp. Sam nie dałbym rady tego dowieść − teraz wiem, jak to
udowodnić, więc może ktoś inny z nim powalczy
20 mar 14:46
Metis:

Do 5.
20 mar 14:46
Metis: Jeśli możesz to zerknij na te moje zadanka wyżej
20 mar 14:47
Metis: Eta w 1) liczę i wychodzi mi ciągle, że nie istnieje takie m.
Jaka jest poprawna odp. ?
20 mar 15:52
Metis: Chociaż nie m=√45 v m=−√45
20 mar 15:55
20 mar 16:01
Metis:
20 mar 17:05
Metis: up
20 mar 19:25