wyznacz dziedzinę podanych funkcji
latynos: wyznacz dziedzinę podanych funkcji
f(x)=√4−7x
f(x)=√(3x−5)(2+x)
20 mar 11:29
olekturbo: 4−7x > 0
7x < 4
20 mar 11:34
zef: 4−7x≥0
−7x≥−4
7x≤4
(3x−5)(2+x)≥0
6x+3x
2−10−5x≥0
3x
2+x−10≥0
x∊(−
∞;x1>u<x2;
∞)
20 mar 11:36
Janek191:
f(x) =
√( 3 x − 5)*( 2 + x)
(3 x − 5)*( x + 2) ≥ 0
| | 5 | |
3*( x − |
| )*(x + 2) ≥ 0 |
| | 3 | |
| | 5 | |
x1 = − 2 x2 = |
| i a = 1 > 0 |
| | 3 | |
więc
| | 5 | |
x ∊ ( −∞, − 2> ∪ < |
| ; +∞) |
| | 3 | |
20 mar 11:36
latynos: a mógłby ktoś dokładniej to opisać bo np x∊(−∞;x1>u<x2;∞) ale nigdzie nie ma ile wynosi x1 np
chciałbym wszystko dokładnie opisane
20 mar 12:03