równanie
szarlotka: Ile par liczb spełnia równanie x
4 + y
4 + |x
2 + 3y + 2| = 2x
2y
2
jak się za to wziąć?
20 mar 11:29
olekturbo: x4+y4 − 2x2y2 = −|x2+3y+2|
(x2−y2)2 = −|x2+3y+2|
równanie przyjmuje rozwiązania tylko jeżeli (x2−y2)2 = 0 v |x2+3y+2| = 0
20 mar 11:32
szarlotka: dlaczego tak?
20 mar 11:36
olekturbo: Bo liczba po lewej stronie jest dodatnia, a po prawej ujemna i równają sie ⇔ gdy obie wynoszą
zero
20 mar 11:37
szarlotka: ah ok, dziekuje!
20 mar 11:50
szarlotka: ale nie wiem jak rozegrac to z modułem

x
2 = −3y −2 co z tym?
20 mar 11:55
olekturbo: x2−y2 = 0
x2 = y2
x = y
i teraz podstawiasz do drugiego rownania
20 mar 11:56
Benny: olek się pewnie machnął tam miała być zapewne koniunkcja. Z pierwszego dostaniesz x=y lub
x=−y. Podstawiasz do drugiego i sprawdzasz czy Ci się zeruje.
20 mar 11:57
szarlotka: tak ze pomyslalam

dzieki
20 mar 12:00