funkcja kwadratowa
5-latek : Zadanie
Pierwiastki równania kwadratowego x2−3ax+a2=0 spelniaja zaleznosc
x12+x22=1,75 . Wyznaczyc wspolczynnik a
{x12+x22=1,75
{x1+x2=3a
{x1*x2=a2
Teraz drugie do potęgi drugiej (x1+x2)2=9a2= x12+2x1*x2+x22=9a2
Teraz trzecie podwajamy i 2x1*x2=2a2
Odejmujemy drugie od trzeciego i mamy x12+x22= 7a2
7a2= 1,75 to a= ±0,5
20 mar 11:12
Metis: Hmmm
x12+x22=(x1+x2)2−2x1x2= (3a)2−2a2=9a2−2a=7a2
x12+x22=1,75 ⇔ (x1+x2)2−2x1x2=1,75 ⇔ 7a2=1,75
20 mar 11:14
Benny: x
12+x
22=(x
1+x
2)
2−2x
1x
2=9a
2−2a
2=7a
2
Dobrze jest
20 mar 11:16
Metis: Siemka
Benny 
Zerknij do mojego postu
20 mar 11:17
Benny: Cześć

Musieliśmy pisać jednocześnie
20 mar 11:18
5-latek : dzięki za sprawdzenie

mam tez inny sposób
20 mar 11:19