Układ równań
Karolina: Układ równań:
y= m2x+2m
xy = m2x − 2
nie ma rozwiązania dla ?
Zrobilabym na metodę wyznaczników ale nie wiem co z tym "xy". A z metodą podstawiania jaki ma
być warunek żeby nie było rozwiązania?
20 mar 10:40
ICSP: Metoda wyznaczników działa tylko gdy masz układ liniowy. Twój nie jest układem liniowym.
Masz wyznaczone y w pierwszym równaniu. Wstaw je do drugiego i zobacz co wyjdzie.
20 mar 10:41
20 mar 10:45
Karolina: Z podstawiania wyszło mi: x2m2 + 2mx −m2 − 2 = 0 i co dalej?
20 mar 11:00
===:
dobre
20 mar 11:02
Janek191:
Popatrz na II równanie z 10.45
20 mar 11:02
Karolina: A skąd się wzięło ?
Spróbuje z deltą <0 zobacze czy cos wyjdzie
20 mar 11:06