matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
sindy:
oblicz granicę funkcji
x
2
−4x+3
f(x)=
x
3
−9x
2
a)lim x→−
∞
b)lim x→1 c)lim x→3
20 mar 08:28
Janek191:
( x − 1)*(x −3)
f(x) =
x
2
*(x − 9)
a)
4
3
1 −
+
x
x
2
lim f(x)= lim
= 0
x − 9
x→ −
∞
x→ −
∞
20 mar 08:42
Janek191:
0* (−2)
b) lim f(x) =
= 0
1*(−8)
x→1
20 mar 08:44
Janek191:
2*0
c) lim f(x) =
= 0
9*(− 6)
x→3
20 mar 08:45
Janek191:
20 mar 08:48