Kąt α jest ostry i sinα=2√5/5 .Oblicz 25−tgα.
| 2√5 | ||
sinα = | Aby wyznaczyć tgα potrzebujemy cosα. | |
| 5 |
| 20 | 4 | 1 | ||||
cos2α = 1 − sin2α = 1 − (U2√5}{5})2 = 1 − | = 1 − | = | ||||
| 25 | 5 | 5 |
| 1 | √5 | |||
Czyli cosα = | = | |||
| √5 | 5 |
| sinα |
| |||||||||
Zatem: 25 − tgα = 32 − | = 32 − | = | ||||||||
| cosα |
|
| 2√5 | 5 | |||
= 32 − | * | = 32 − 2 = 30 | ||
| 5 | √5 |
podam też taki sposób: ( może się komuś przyda
| 2√5 | a | |||
sinα= | = | |||
| 5 | c |
| 2√5x | ||
to tgα= | = 2
| |
| √5 x |