granica ciągu
sindy: oblicz granicę ciągów:
b) lim(
√n2+4−n)
c) lim
n√7n+17n+5n
d) lim(
2+5n5n)
5n+2
20 mar 07:57
Janek191:
| | n3 + √n | | | |
a) an = |
| = |
| |
| | n2 + 5 n | | | |
więc
lim a
n = +
∞
n→
∞
20 mar 08:00
Janek191:
| | n2 + 4 − n2 | | 4 | |
b) an = √n2 + 4 − n = |
| = |
| |
| | √n2 + 4 + 4 | | √n2 + 4 + 4 | |
więc
lim a
n = 0
n→
∞
20 mar 08:02
Janek191:
c) Tw. o trzech ciągach
20 mar 08:03
sindy: ja tak to próbowałam zrobić
20 mar 08:07
sindy: to jest podpunkt a)
20 mar 08:07
20 mar 08:09
sindy: a w podpunkcie c) wyjdzie granica równa 7?
20 mar 08:10
Janek191:
| | 2 + 5 n | | 2 | | 5 | |
d) an = ( |
| )5 n + 2 = ( |
| + |
| )5n + 2 |
| | 3 n | | 3 n | | 3 | |
więc
lim a
n = +
∞
n→
∞
20 mar 08:11
Janek191:
Tak
20 mar 08:11
sindy: dziękuję
20 mar 08:26