Zadanie maturalne za 3 pkt :)
noproblem: Ciąg (an) o wyrazach dodatnich jest określony wzorem rekursyjnym:
{a1 =3;
log3an+1 = log3an +1 }
Wykaż, że limn−>∞ log3an+1 / log3an=1
Nie wydaje mi się, żeby to zadanie było aż tak banalne:
limn−>∞ log3an +1 / log3an ======> co oczywiście dąży do 1
Niby rekursje mam w małym palcu −> zdaję informatykę na maturze, ale tutaj nie mam pomysłu
19 mar 23:47
jc: log3 an+1 = 1 + log3 an, czyli ciąg log3 an jest ciągiem arytmetycznym.
log3 a1 = 1
log3 a2 = 1 + log3 a1 = 1 + 1 = 2
log3 a3 = 1 + log3 a2 = 1 + 2 = 3
i ogólnie log3 an = n
log3 an+1 / log3 an = (n+1)/n = 1 + 1/n → 1
20 mar 07:47