stereo
hegel: dany jest ostroslup prawidłowy trójkątny ABCS O podstawie ABC i wysokości SO . Objętość
ostroslupa wynosi 96√3 . Punkty E, P,Q,R są odpowiednio środkami odcinków BC,SO,SE, i SC.
Objętość ostroslupa PQRS jest równa
19 mar 23:41
Eta:

Trójkąty OEC i PQR są prostokątne |∡OEC|=|∡PQR|=90
o
Cały ostrosłup składa się z sześciu przystających ostrosłupów do OECS
| 1 | | 1 | |
V(OECS)= |
| V(ABCS)= |
| *96√3=16√3 |
| 6 | | 6 | |
i ostrosłup
OECS jest podobny do ostrosłupa
PQRS w skali k=2
to ich objętość jest w stosunku k
3=8
| 1 | |
zatem V(PQRS)= |
| *16√3=2√3 [j3]] |
| 8 | |
20 mar 01:21
CienkiBolek:

Jeżeli wyznaczysz H=SO zależne od „a" to wyliczysz „a" z objętości dużego ostrosłupa
A potem proporcje gonią proporcje aż do wyznaczenia PQ PR i RQ. PS to połowa SO.
No i potem......... objętość ostrosłupa PQRS
Good luck
20 mar 01:55