Więdząc, że x+1/x=3 oblicz |x-1/x|
Maturzysta-Desperat: | | 1 | |
Wiedząc, że: x+ |
| =3 Oblicz wartość wyrażenia: |
| | x | |
|x−
1x|
Nie mam żadnego pomysłu jak się do tego zabrać
19 mar 23:06
Metis: Pełna treść?
19 mar 23:07
Maturzysta-Desperat: No pisze jeszcze:
"Zakoduj pierwsze trzy cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku."
i 3 kwadraciki do wpisania liczb
19 mar 23:11
ICSP: | | 1 | |
|x − |
| | = √(x − 1x)2 = √(x + 1x)2 − 4 = ... |
| | x | |
19 mar 23:17
Maturzysta-Desperat: Dzięki ! Wyszedł
√5, a więc 2,236...
19 mar 23:22
Eta:
x>0
| | 1 | | 3+√5 | |
x+ |
| =3 ⇔ x2−3x+1=0 , x= |
| |
| | x | | 2 | |
19 mar 23:30
Maturzysta-Desperat: Eta nie za bardzo rozumiem skąd się wzięło x2−3x+1=0
No i jak podstawiam do tego co ci wyszło, to też mi jakoś dziwnie wychodzi:
|(3+√5)22(3+√5)| =
= |(3+√5)26+2√5|
19 mar 23:49
Maturzysta-Desperat: Tam jest w module:
licznik: (3+√5)2
mianownik: 6+2√5
19 mar 23:51
Maturzysta-Desperat: pomyłka, zapomniałem dopisać −4:
licznik: (3+√5)2 − 4
19 mar 23:52