Gaunt: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym poprowadzono płaszczyznę przez przekątną podstawy i
środek krawędzi bocznej rozłącznej z tą przekątną. Płaszczyzna ta tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt α, a pole otrzymanego przekroju jest równe P. Oblicz objętość ostrosłupa.
Tylko jedno pytanie: Czy dobrze myślę, że przekrój tworzy z krawędzią boczną kąt prosty?
19 mar 22:55
===:
a dlaczego?
19 mar 23:03
Gaunt: kąt dwuścienny?
19 mar 23:06
Jack:

ja to widze tak...
19 mar 23:07
Gaunt: Z rysunkiem się zgadzam, mam taki tak sam. Mnie tylko nurtuje: czy tam jest kąt prosty?
Nie wiem, czy dobrze rozumiem kąt dwuścienny
19 mar 23:09
Jack: raczej jest
19 mar 23:10
Mila:

Niekoniecznie, to zależy od kąta α.
Nie możesz tak założyć.
Podpowiedź.
|SE|=|EC|=b
SC jest przeciwprostokątną w ΔSOC⇔
|OE|=b
Próbuj dalej sama.
19 mar 23:11
===:
Ty chyba nie bardzo wiesz o co pytasz
19 mar 23:11
Gaunt: Dziękuję Milu, nie zauważyłam tego.
Muszę sobie coś jeszcze poczytać z teorii, gubię się przy kątach :<
19 mar 23:23
Mila:
19 mar 23:53