obliczyc procent ceny nie majac liczb.
humanistka91: prosze o pomoc bo nie mige sobie poradzic z wydaje sie łatwym zadaniem:(:(
Cenę pewnego towaru podwyższono o 30% a anstepnie obnizono o 25%.Czy końcowa cena towaru była
wyższa czy niższa od poczatkowej i o ile? dziekuje za pomoc
30 gru 23:07
Anna: pomogę
30 gru 23:08
humanistka91: dziekuje
30 gru 23:14
humanistka91: próbowałam co wykąbinować ale nic nie dało ...
30 gru 23:15
Anna:
x − cena początkowa
cena po podwyżce = x + 30%x = 130%x = 1,3x
cena po obniżce = 1,3x − 25%*1,3x = 75%*1,3x = 0,75*1,3x = 0,975x
0,975x < x
Czyli cena końcowa była niższa od początkowej.
O ile ?
| | x − 0,975x | | 0,025x | |
|
| * 100% = |
| * 100% = 2,5% |
| | x | | x | |
30 gru 23:17
humanistka91: aha. no to juz bede wiedziała jak nastepne zadania zrobic

dzieki wielkie
30 gru 23:19
Eta:
Można tak :
x*1,3*0,75= 0,975x = 97,5% x
więc jest niższa o 2,5%
30 gru 23:21
Anna:
30 gru 23:47