geometria analityczna
Ireneusz: Dany jest trójkąt ABC, gdzie punkt A jest początkiem układu współrzędnych,
a punkty B i C są punktami przecięcia prostej l: 2x – y – 8 = 0 z osiami układu
współrzędnych. Prosta k: y = ax dzieli ten trójkąt na dwa trójkąty, których stosunek pól
jest równy 2:3. Wyznacz wartość a. Rozpatrz wszystkie przypadki.
19 mar 22:12
Metis: Współrzędne policzone ?
19 mar 22:13
Ireneusz: nic.. tylko tyle..
19 mar 22:19
Ireneusz: domyślam się, że punkty B i C to (x;2x−8) Ale to chyba oczywiste..
19 mar 22:20
Metis: No tak, mogłem się tego spodziewać...
Czy ty policzyłeś współrzędne ?
19 mar 22:20
Ireneusz: nie
19 mar 22:23
===:
19 mar 22:23
Metis: To licz.
Wszystko podane na widelcu.
19 mar 22:24
Ireneusz: aaaa dobra xD czytać nie umiem... Nie przeczytałem, że punty A i B leżą na osiach.. dzięki
19 mar 22:27
Janek191:

I przypadek
y = a x
y = 2 x − 8
więc
a x = 2 x − 8
( a − 2) x = − 8
| | 8 | | 8 a | |
P = ( |
| , |
| ) |
| | 2 − a | | 2 − a | |
| | 8a | | 8a | | 16a | |
P1 = 0,5*I AC I*I |
| I = I 2* |
| I = I |
| I |
| | 2 − a | | 2 −a | | 2 −a | |
| | 8 | | 8 | | 32 | |
P2 =0,5* I AB I* |
| = 4* |
| = |
| |
| | 2 − a | | 2 −a | | 2 −a | |
| | 16a | | 2 − a | | 2 | | 4 | |
P1 : P2 = I |
| I* |
| = I 0,5 a I = |
| ⇒ a =− − |
| |
| | 2 −a | | 32 | | 3 | | 3 | |
===========
19 mar 22:38