Funkcje
Azul: hej mam szybkie pytanko
Oblicz najmniejsze dodatnie miejsce zerowe f−ji
| | π | |
f(x)=2cos(x− |
| )−√3 mam przyjąć żeby na końcu podstawić za π≈3,14 |
| | 4 | |
po wyliczeniu wychodzi mi
| | 5π | |
x= |
| ale z tego nie wychodzi poprawny wynik dopiero gdy przy działaniu |
| | 12 | |
| | π | | π | | π | |
x− |
| = |
| wezmę |
| do minusa i |
| | 4 | | 6 | | 6 | |
wychodzi
Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć czemu tak jest? czy coś źle zrobiłam?
19 mar 22:09
Metis: Na pewno nie podstawiaj żadnego 3,14
19 mar 22:10
Azul: no właśnie takie jest polecenie żeby za π przyjąć liczbę 3,14 po za tym wychodzi dobrze gdy
wezmę do
minusa tylko się dziwie bo tak sie robi, gdy się wychodzi z wartości bezwzględnej i sie
zastanawiam czy
obliczając najmniejsze dodatnie miejsce zerowe bierze się pod uwagę 2 przypadki na + i − ale
nie wiem xD
19 mar 22:15
ICSP: Czy w ogóle rozumiesz polecenie ?
19 mar 22:16
Azul: mam obliczyć najmniejsze miejsce zerowe funkcji, które jest dodatnie
19 mar 22:19
ICSP: Jaki Ci tam rozwiązania wyszły ?
Mówię o wszystkich.
19 mar 22:20
Azul: | | π | | √3 | | √3 | | π | |
cos(x− |
| )= |
| |
| =cos60◯= |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 6 | |
| | π | | π | |
cosx−cos |
| =cos |
| //cos |
| | 4 | | 6 | |
Zgodnie z poleceniem przyjmuje że π≈3,14
x=1,3083333...
x=0,26166666..
19 mar 22:29
ICSP: | π | | 5π | | π | |
| < |
| więc |
| jest najmniejszym dodatnim miejscem zerowym funkcji f(x). |
| 12 | | 12 | | 12 | |
Wystarczy dokonać odpowiedniego podstawienia.
19 mar 22:30
Azul: yy ale sie pomieszało xpi/12 powinno być po lewej str
x=1,3083.. to wynik prawej str a ten x=0,26166.. to lewej str pod x−pi/4=−pi/6
19 mar 22:30
Azul: no właśnie wiem. Chciałam się tylko dopytać czy w tego typu zadaniach mam rozpatrywać dwa
przypadki jeden na + i drugi na −
bo gdybym nie wzieła −pi/6 do minusa to w ogóle by mi nie wyszło
19 mar 22:32
ICSP: Szukasz najmniejszego dodatniego miejsca zerowego, więc po rozwiazaniu "cofasz się" wstawiając
za k coraz mniejsze liczby aż nie znajdziesz pierwszego ujemnego miesjca zerowego.
19 mar 22:34
Metis: ICSP a czy podzielenie obustronne przez cos jest "legalne" ?
19 mar 22:36
ICSP: pierwszy raz spotykam się z stwierdzeniem : "podzielenie obustronne przez cos"
19 mar 22:40
Azul: no raczej tak jeśli robisz np dzielisz, mnożysz z lewej i prawej str przez to samo to jest ok.
przynajmniej mam tak w książce
19 mar 22:41
ICSP: Dzielić\mnożyć bez konsekwencji możesz przez dowolną liczbę różną od 0.
19 mar 22:42
19 mar 22:43
ICSP: To nie jest dzielenie przez cos tylko skorzystanie z własności funkcji cos.
19 mar 22:46