lu: wyznacz bok rombu wiedzac że jego pole jest rowne 202 cm a sinus kata ostrego jhest
rowny 4/5
2 lis 12:10
Ania_nt: Romb - równoległobok, który ma wszystkie cztery boki równej długości. Jeżeli potraktujemy
romb jako równoległobok możemy użyć wzoru: S=a*h=a2*sinα (wyjaśnienie- obrazek
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Rombrys.png)
Tak więc:
zał: a>0
20cm2=a2*4/5
a2=80/5
a=4 v a=-4-sprzeczne z założeniam
Odp: a=4cm
Zgadza się?
2 lis 12:38
lu: wielkie dzięki
2 lis 12:45
Michu: Błąd!
Pierwsze równanie musisz pomnożyć obustronnie przez 5/4
Będzie inny wynik
2 lis 13:00
lu: czyli?
2 lis 13:12
Ania_nt: Masz rację, pisałam szybko, działania starałam się wykonywać na bieżąco w myślach, więc
poprawka:
20cm
2=a
2*4/5 |:4/5
20cm
2:4/5=a
2 (jak wiemy podzielić tzn. pomnożyć przez odwrotność, zatem)
20cm
2*5/4=a
2
100/4cm
2=a
2
25cm
2=a
2
a=5cm v a=-5cm-sprzeczne
teraz jest dobrze, jeszcze raz przepraszam, wstyd taki głupi błąd zrobić
2 lis 13:24
Ania_nt: Michu, widzę że siedzisz dość intensywnie na tym forum, może zerkniesz na moje zadanie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/3191.html i podpowiesz

?
2 lis 13:30