skala map
łukasz: Jaką skalę ma mapa, jeżeli obszar o rzeczywistym polu powierzchni 38 km2, zajmuje na niej 24,32
cm2?
19 mar 21:36
Jack:
38km
2 w rzeczywistości −>>> 24,32 cm
2 na mapie
| | 38 | |
1cm2 na mapie −>>> |
| km2 w rzeczywistosci |
| | 24,32 | |
1cm
2 na mapie −−−>> 1,5625 km
2 w rzeczywistosci
1cm na mapie −>>> 1,25km
1,25km = 1250m = 125000cm
więc 1cm na mapie to 125000cm w rzeczywistosci
czyli skala
1 : 125000
19 mar 21:40
Janek191:
Lub tak
| | 24,32 | | 0,64 | | 64 | |
k2 = |
| = |
| = |
| |
| | 38* 100 0002 | | 100 0002 | | 1 000 0002 | |
| | 8 | | 1 | |
k = |
| = |
| |
| | 1 000 000 | | 125 000 | |
19 mar 21:46
Kinga:
14 mar 10:28