?
5-latek : Pewnie jakies zacmienie
No ale trudno
mamy tak x12+x22=(x1+x2)2−2x1*x2
lub
x12+x22= (x1−x2)2+2x1*x2
Dlaczego teraz (x1+x2)2= (x1−x2)2+4x1*x2 ?
19 mar 21:16
Jack:
(x1+x2)2 = x12 +2x1x2 +x22
(x1 − x2)2 = x12 − 2x1x2 + x22
więc
zeby przejsc z :
x12 +2x1x2 +x22 na to : x12 − 2x1x2 + x22
to musimy odjac 4x1x2
bo 2 − 4 = −2
19 mar 21:20
5-latek : Jack
ja ma tam dodac 4x1*x2
19 mar 21:25
Jack: no tak
ja zapisalem
2 − 4 = −2
Ty masz zrobic
2 = − 2+ 4
19 mar 21:25
Jack: (x1+x2)2 = ... + 2x1x2
(x1 − x2)2 = ... − 2x1x2
więc
(x1+x2)2 = (x1−x2)2 + 4x1x2
19 mar 21:26
5-latek : To już mam
Teraz jest wzor na x12−x22 ?
czyli na roznice pierwiastkow równania kwadratowego ?
19 mar 21:27
Mila:
(x1+x2)2=x12+2x1*x2+x22= (x12+x22)+2x1*x2=
=(x1−x2)2+2x1*x2+2x1*x2=
=(x1−x2)2+4x1*x2
19 mar 21:28
5-latek : ma być na roznice kwadratow
19 mar 21:28
5-latek : Dobry wieczor
Milu 
Jakies mnie zaćmienie dopadlo
19 mar 21:29
Jack: x12 − x22 = (x1 − x2)(x1+x2)
ale przeciez to wiesz...
19 mar 21:30
5-latek : No nie mowilem
19 mar 21:31
Jack: przy czym jesli potrzebowalbys wzory viete'a...
| | −b − √Δ | | −b + √Δ | | −b − √Δ + b − √Δ | |
x1 − x2 = |
| − |
| = |
| = |
| | 2a | | 2a | | 2a | |
19 mar 21:34
5-latek : Tak oczywiście
dziekuje
19 mar 21:35
5-latek : Było takie zadanie
Pierwiastki x1i x2 równania kwadratowego x2+px+q =0 spelniaja warunek x1−x2=1
Wyznaczyc wartość wspolczynnika p
Piszse ze nie trzeba oddzielnie obliczac x1 i x2 tylko sume można obliczyć tak
(x1+x2)2= (x1−x2)2+4x1*x2= 11+4*12= 49
stad p=−(x1+x2)=±7
19 mar 21:40
5-latek : Ja wyznaczyłem oddzielnie piwrewiastki
I zapytałem o ten drugi sposób wlasnie
19 mar 21:42
Metis: Dobry wieczór 5−latku

Jak pytają o sume iloczyn itp. to zawsze zabieraj się za wzorki Viete'a .
Mam gdzieś zadanko z próbnych gdzie liczenie miejsc zerowych a pózniej ich sumy jest
praktycznie niewykonalne

Wzorami Viete'a to samo zadanko w
minutkę
19 mar 21:46
Jack: wiadomo
19 mar 21:48
5-latek : Tak
Metis 
Tutaj akuratnie było latwo policzyć te pierwiastki
19 mar 21:48
Metis: My to wiemy , bo to częsty "trik" , a zarazem schemat w zadaniach . Sam pamiętam, że na
początku
dawno 
próbowałem liczyć to ręcznie, z braków wiedzy
19 mar 21:49