676
pies: suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa −7/4*n +1/4*n2
dla dowolnej liczby n≥1. Oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów tego ciągu o numerach
nieparzystych.
po wyliczeniu :
a1=−3/2
a2=−1
i teraz trzeba sume 20 pocz.wyrazow ...no i wlasnie 1 wyrazem tego ciagu jest ?
19 mar 21:07
Jack: | | 7 | | n2 | | n2 − 7n | |
Sn = − |
| n + |
| = |
| dla n ≥1 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Masz obliczyc tylko dla nieparzstych
1,3,5,..., 37, 39
| | n2 − 7n | | (n−1)2 − 7(n−1) | |
an = Sn − Sn−1 = |
| − |
| = |
| | 4 | | 4 | |
| | n2 − 7n − n2 + 2n − 1 + 7n −7 | | 2n−8 | | n−4 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
a
1 = − 3/2
a
2 = − 1
a
3 = −1/2
a
4 = 0
a
5 = 1/2
interesuja nas tylko nieparzyste
a
1 = −3/2
a
3 = − 1/2
a
5 = 1/2
jak widac
r = 1
| | | |
S20 = |
| * 20 = 8 * 20 = 160 |
| | 2 | |
19 mar 21:18
pies: ale ja to zad zrobilem..

tylko sie pytam dlaczego a
1=−3/2
19 mar 21:28
Janek191:
więc
| | 7 | | 1 | | 3 | |
a1 = S1 = − |
| + |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 7 | | 1 | | 14 | | 4 | | 10 | | 5 | |
S2 = a1 + a2 = − |
| * 2 + |
| * 4 = − |
| + |
| = − |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
więc
| | 3 | | 5 | |
− |
| + a2 = − |
| ⇒ a2 = − 1 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
r = a2 − a1 = − 1 − ( − |
| ) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
2 r = 1
r
1 = 1
| | 3 | |
b20 = b1 + 19 r1 = − |
| + 19 = 17,5 |
| | 2 | |
czyli
S
20 = 0,5*(b
1 + b
20)*20 = 10*( −1,5 + 17,5) = 160
19 mar 21:30
pies: spoczko nie rozumiem janka ale ok a −3/2 to jest liczba nieparzysta?
19 mar 21:53
Metis: A co to jest liczba parzysta/ nieparzysta?
19 mar 21:55
pies: a no to jest trudne pytanie
19 mar 21:56
5-latek : Dlatego bo a1=S1
19 mar 21:57
Metis: Trudne... Wystarczy wstukać w Google : liczba parzysta.
19 mar 22:01
pies: −3/2 da sie pdzeilic przez 2 wiec jest ...hmmm juz umiem
19 mar 22:06
Metis: Liczba parzysta − to taka liczba całkowita, którą można podzielić przez 2 (bez reszty).
Liczba nieparzysta − to taka liczba całkowita, której nie można podzielić przez 2
19 mar 22:07
Jack: | | 4 | | 4 | |
oczywiscie liczba parzysta to jest np. |
| bo ten ulamek da sie skrocic −>> |
| = 2 |
| | 2 | | 2 | |
takie ktorych nie da sie skrocic, nie moaga byc liczbami parzystymi/nieparzystymi
19 mar 22:09
Metis: O czym my w ogóle dyskutujemy
19 mar 22:10
Jack:
19 mar 22:31
pies:
19 mar 22:32
Janek191:
Numery nieparzyste, to
1,3,5,7, 9,11,13,15,17,19,21,23,25,27,29,31,33,35,37,39
Mamy obliczyć sumę
a1 +a3 + ... + a39 = b1 + b2 + ... + b20
19 mar 22:47