sinus kąta między przekątną [...] a krawędzią podstawy...
Norbert: Krawędź boczna graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość √8, a krawędź podstawy ma
długość 2. Oblicz:
b) sinus kąta między przekątną jednej ściany bocznej a krawędzią podstawy zawartą w sąsiedniej
ścianie bocznej, wychodzącymi z tego samego wierzchołka
Ma wyjść √33 przez 6. Mianownik mi wyszedł, ale licznik nie i nie wiem dlaczego...
19 mar 20:36
19 mar 20:56
Azul:

hmm nie wiem czy dobrze to policzyłam ale.
ten zaznaczony to kat alfa
czerwony bok−c
√82+2
2=c
2
√12=c
2
2
√3=c
różowy bok =1
zielony bok−a
1
2+a
2=(2
√3)
2
a
2=12−1
a
2=
√11
19 mar 21:01