Szeregi
Znafca: Zbadać zbieżność oraz zbieżność bezwzględną szeregu
∞
n=2
Jako, że to jest szereg naprzemienny korzystam z twierdzenia Leibnitza:
Badam zbieżność ciągu do 0
| | n | | n | | 1 | |
lim |
| = lim |
| =[ |
| ]=0 |
| | n2+2 | | | | ∞ | |
n→
∞ n→
∞
Teraz sprawdzam, czy ciąg jest malejący:
(n−1)(n+2)>0
Nierówność spełniona dla n∊(−
∞;−2)u(1;
∞), wiec ciąg jest malejący, a co za tym idzie oba
warunki twierdzenia Leibnitza są spełnione więc szereg jest zbieżny.
Teraz sprawdzam zbieżność bezwzględną:
∞ ∞
| | (−1)nn | | n | |
∑ | |
| |= ∑ |
| |
| | n2+2 | | n2+2 | |
n=2 n=2
Z kryterium porównawczego
i tutaj wychodzi mi rozbieżność
Co to oznacza, gdy szereg z twierdzenia Leibnitza wychodzi mi, że jest zbieżny, a gdy liczę z
wartoscią bezwzględną wychodzi mi rozbieżność?
Czy to oznacza zbieżność warunkową?