komb
Metis: 
wszystkich liczb naturalnych mniejszych od 501 które przy dzieleniu przez 14 daja reszte 3
jest:
Taka liczba to 14k+3<501
14<498
No i wychodzi mi ze jest takich liczb 35 w odp. jest 36. Wskażcie mi błąd
19 mar 19:55
Benny: Pierwsza liczba 3, ostatnia liczba 493
a1=3
an=493
an=a1+(n−1)*r
490=14n−14
504=14n
n=36
19 mar 20:17
Metis: Jasne

Mój sposób nie działa.
19 mar 20:50
Jerzy:
Działa,tylko autor zadania przyjął ,że 0 jest też liczbą naturalną
19 mar 20:58
Metis: Hmmm

W zapisie
Bennego także nie ma 0 i wynik jest już poprawny.
I do tego:
0/14 = 0 reszty 0
19 mar 21:11
Jerzy:
14*0 + 3 = 3
19 mar 21:23
Mila:
Działa , tylko trzeba dobrze ograniczyć.
3≤14k+3≤501 i k∊N
0≤14k≤498 /:14
0≤k≤35.57
0≤k≤35
36 liczb.
19 mar 21:24
Jerzy:
właśnie o tym mówimy
19 mar 21:28
Mila:
19 mar 21:29
Metis: Rozumiem
19 mar 21:38
Metis: Wszystkich liczb naturalnych
dodatnich mniejszych od 1001 które są podzielne przez 7 .
Pierwsza liczba podzielna przez 7 to 7 .
Zatem
7≤7k<1001 /7
1≤k<143
czyli 142 takie liczby − dobrze?
20 mar 10:38
Janek191:
20 mar 10:40
Janek191:
Jeżeli 0 ∊ ℕ , to tych liczb będzie 143
20 mar 10:42
Janek191:
Zwracam − nie doczytałem ,że dodatnich.
20 mar 10:42
Metis: No własnie

Czyli normalnie bez tych dodatnich ograniczałbym nie do 7 a do 0.
A gdyby polecenie brzmiało:
Wszystkich liczb naturalnych dodatnich mniejszych od 1002 które są podzielne przez 7 .
7≤7k≤1002 / 7
1≤ k≤ 143,14
Takich liczb jest 143 tak?
20 mar 10:46
Metis: ?
20 mar 11:01
Janek191:
Tak
20 mar 11:04
Metis: Ok

dziękuje
Janku
Jeśli możesz to zobacz jeszcze to:
Wszystkich liczb naturalnych dodatnich mniejszych od 1001 podzielnych przez 3 lub przez 7 jest
:
Podzielnych przez 3 w tym przedziale jest 333
Podzielnych przez 7 ... jest 142.
Liczę ile jest liczb podzielnych przez 3 i 7 zatem podzielnych przez 21 w podanym przedziale.
Pierwsza podzielna przez 21 to 21.
21≤21k≤1001 / 21
1≤k≤37,07
Zatem takich liczb jest 37.
W odp. podają 47 takich liczb . Czy źle myślę?
20 mar 11:09
Janek191:
333 + 142 − 47 = 428
20 mar 11:21
Metis: Mi wyszło 37 takich liczb.
20 mar 11:22
Metis: w odp . podają 47 liczb podzielnych przez 21 w tym przedziale
20 mar 11:22
Janek191:
1001 : 3 = 333
1001 : 7 = 142
1001 : 21 = 47
20 mar 11:23
Metis: Muszę wrócić do podstawowej

Źle dzieliłem

Dzięki
20 mar 11:24
Benny: a1=3
an=999
r=3
999=3+(n−1)*3
996=(n−1)*r /:3
332=n−1
333=n
b1=7
bn=994
994=7+(n−1)*7
987=(n−1)*7
141=n−1
n=142
c1=21
cn=987
987=21+(n−1)*21
n=47
142+333−47=428
20 mar 11:24
Metis: Jasne, sorry za fatygę
20 mar 11:26