Dowód ciągi
nervovy: Witam mam problem z takim zadankiem :
Wykaż,że jeśli liczby a,b,c są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego,to wyrażenie
ab+bc−ac−b2 przyjmuje tylko wartości nieujemne.Z
Zapisałem sobie że a+c/2=b
Następnie wyciągnąłem sobie przed nawias b z pierwszych dwóch członów wyrażenia i podstawiłem i
tu sie zatrzymałem nie wiem co teraz..
ab+bc−ac−b2=b(a+c)−ac−b2=a+c/2*(a+c)−ac−(a+c/2)2
19 mar 19:50
nervovy: Ktoś coś ?
19 mar 20:29
Janek191:
a,b, c − ciąg arytmetyczny, więc 2 b = a + c ⇒ a = 2 b − c
a b + b c − a c − b2 = a*( b − c) + b*(c − b) = a*(b − c) − b*( b − c) = ( b − c)*( a − b) =
= ( b − c)*( 2b − c − b) = ( b −c)*( b − c) = ( b − c)2 ≥ 0
19 mar 20:35
nervovy: dzięki wielkie
19 mar 20:41