parametr
glax: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie 4x2− 4m|x|+ 6m −9 =0 ma takie
dwa różne rozwiązania x1 i x2, że x1+x2=0
19 mar 18:45
ZKS:
Jakiś pomysł?
19 mar 18:47
Jack: rownanie ma 2 rozne rozwiazania wtedy gdy
Δ > 0
| | −b | |
x1 + x2 −>>ze wzorow Viete'a = |
| |
| | a | |
19 mar 18:48
Jack: w delcie ta warotsc bezwzgledna nic nie zmieni natomiast we wzorach viete'a owszem
rozpatrz dwa przypadki dla 1) x<0 oraz 2) x≥0
19 mar 18:50
ZKS:
To równanie może mieć nawet cztery rozwiązania.
19 mar 18:50
Jack: faktycznie...
czyli rozpatrujemy Δ = 0
19 mar 18:51
glax: Jack robiłem już tak co innego mi wyszło, powinno wyjść m ∊ (−∞,112)∪{3}
19 mar 18:52
glax: do postu 18:48
19 mar 18:53
glax: jakieś pomysły?
19 mar 18:54
ZKS:
To pytanie ja Tobie dałem.
19 mar 18:56
glax: niestety nie wiem jak to zadanie rozwiązać
19 mar 18:56
ZKS:
Niech |x| = t, wtedy mamy równanie postaci
4t
2 − 4mt + 6m − 9 = 0
dwa różne rozwiązania dostaniemy, kiedy
Δ = 0 ∧ t
o > 0
Δ = 16m
2 − 16(6m − 9) = 16(m
2 − 6m + 9) = 16(m − 3)
2
| | −4 | |
16(m − 3)2 = 0 ⇒ m = 3 ∧ − |
| > 0 ⇒ m = 3 |
| | 16 | |
∨
Δ > 0 ∧ t
1t
2 < 0
| | 6m − 9 | | 3 | |
16(m − 3)2 > 0 ⇒ m ∊ R \ {3} ∧ |
| < 0 ⇒ m < |
| |
| | 4 | | 2 | |
19 mar 19:02
glax: dzięki za rozwiązanie

możesz jeszcze wyjaśnić dlaczego takie założenia?
19 mar 19:05
ZKS:
| | −4m | |
W jednym miejscu winno być − |
| > 0. |
| | 16 | |
19 mar 19:06
glax: ZKS objaśnisz, podasz jakąś stroną gdzie będzie to wytłumaczone?
19 mar 19:10
ZKS:
Może Jack Ci powie i wyjaśni dlaczego takie założenia dałem. W tym roku, o ile się nie
mylę zdaje maturę.
19 mar 19:11
glax: dlaczego pomijamy x1+x2=0
19 mar 19:12
Jack: dla Δ = 0
| | 1 | |
nie powinno byc |
| * t0 > 0 ? |
| | 2 | |
19 mar 19:12
ZKS:
Jeżeli nic nie napisze to Ci wyjaśnię. Zostawię chwilę czasu dla was, abyście mogli sami się
zorientować, dlaczego tak.
19 mar 19:13
ZKS:
| | 1 | | 1 | |
Jack to nic nie zmienia poza tym |
| to + |
| to = to suma pierwiastków |
| | 2 | | 2 | |
i wzór Viete'a.
19 mar 19:14
Jack: no wiec dla Δ = 0
t1 + t2 = 2t1 dlatego wg mnie 1/2 powinna byc
i wtedy > 0
dla Δ >0 to wiadomo
w rownaniu kwadratowym mamy 2 rozwiazania, jednak nasze rownanie ma w pewnym miejscu
|x| dlatego bysmy otrzymali 4 rozwiazania.
2 rozwiazania otrzymamy wtedy gdy jedno bedzie ujemne, a drugie dodatnie, wtedy nam jedno
"odpadnie" bo nie bedzie nalezec do dziedziny.
19 mar 19:17
ZKS:
| | 1 | |
Wcale nie powinna być ta |
| , zakładam, że rozwiązanie będzie dodatnie i tyle. Jedynie co |
| | 2 | |
mogło by być to 2t
o = t
o + t
o, ale jak napisałem to nic nie zmienia.
Dziedziną są wszystkie liczby rzeczywiste w tym równaniu, co innego, że takie równanie
będzie sprzeczne.
19 mar 19:25
Jack: sadzilem ze ta sume wziales ze wzorow viete'a...
t
0 > 0
ale z tego co widze to w mianowniku masz 16, czyli to na pewno nie sa wzory viete'a...chyba ze
wlasnie uwzgledniles ta polowke...
bo jak mamy np.
(x−3)
2 = x
2 −6x + 9
to
ale x
1 = 3 = x
2
wiec mamy 2 razy ten pierwiastek
| | 1 | | −b | |
dlatego powinnismy zrobic |
| (x1+x2) = |
| |
| | 2 | | a | |
19 mar 19:29
Jack: ostatnia linijka oczywiscie bledna
chodzilo mi ze
| 1 | |
| (x1+x2) >0 to jest 1 pierwiastek |
| 2 | |
19 mar 19:36
ZKS:
Widocznie jest chochlik bo nawet 2 • 4 nie da nam 16.
Sam sobie zaprzeczasz teraz, skoro x
1 = x
2 = 3 to
| | b | |
x1 + x2 = 2x1 = 2 • 3 = 6 = − |
| , a równanie wygląda x2 − 6x + 9 = 0, wiec się zgadza, |
| | a | |
| | 1 | | b | |
natomiast |
| (x1 + x2) = x1 = 3 = − |
| zgodnie ze wzorem na pierwiastek dla Δ = 0, |
| | 2 | | 2a | |
| | b | |
a wzór Viete'a dla x1 + x2 to − |
| . |
| | a | |
19 mar 19:40
Jack: no jest ok, czyli tam byl chochlik
i chodzilo mi oto wlasnie ze
| | −b | |
jesli x1 = x2 to x1 = |
| |
| | 2a | |
19 mar 19:56
ZKS:
19 mar 19:59
glax: up! ktoś wytłumaczy te założenia?
20 mar 14:49
ZKS:
Czego dokładnie nie rozumiesz?
20 mar 14:53
glax: nie ogarniam dlaczego takie założenia
20 mar 14:56
ZKS:
To napisz, czego dokładnie nie rozumiesz w tych założeniach.
20 mar 15:02
glax: dlaczego to>0 i w następnym t1t2<0
20 mar 15:05
ZKS:
Co oznacza taki warunek, że to > 0 dla Δ = 0?
20 mar 15:09
glax: Δ=0 jeden pierwiastek
to>0 tego nie rozumiem
20 mar 15:13
ZKS:
Co oznacza to, co to jest?
20 mar 15:17
glax: podwójny pierwiastek funkcji?
20 mar 15:19
ZKS:
Dokładnie pierwiastek, a jeżeli mamy taką nierówność to > 0, to co to oznacza w takim wypadku?
20 mar 15:20
glax: większe od zera
20 mar 15:22
ZKS:
Dokładniej, co większe od zera?
20 mar 15:25
glax: pierwiastek większy od zera, czemu akurat tak?
20 mar 15:26
ZKS:
Podstawialiśmy na początku |x| = t, prawda? Teraz jeżeli dostalibyśmy rozwiązanie t o = −1 i
wrócili z podstawieniem, czyli t = |x| = −1 to, czy takie równanie miałoby rozwiązanie?
20 mar 15:29
glax: dotarliśmy do sprzeczności, czyli t=|x|=−1 nie ma rozwiązania
20 mar 15:32
ZKS:
Dokładnie, więc wiadomo już dlaczego taki warunek?
20 mar 15:33
glax: OK, już ogarniam ten warunek
20 mar 15:34
ZKS:
Zatem jest to już jasne?
20 mar 15:38
glax: t1t2 czyli jeden pierwiastek dodatni i jeden ujemny, tak? z czym jest to związane?
20 mar 15:41
ZKS:
Tak, dokładnie. Mamy otrzymać dwa różne rozwiązania w równaniu 4x2− 4m|x|+ 6m − 9 = 0,
zatem po podstawieniu za |x| = t i założeniu, że t1t2 > 0, otrzymamy w sumie cztery
pierwiastki wracając z podstawieniem, a jeżeli byśmy wcale nie dali tego założenia, to
moglibyśmy otrzymać dowolną liczbę pierwiastków. Rozumiesz?
20 mar 15:49
glax: i wszystko jasne

jeszcze raz dzięki za wytłumaczenie
20 mar 15:52
ZKS:
Nie ma za co, proszę bardzo.
20 mar 15:54
Robert: Przepraszam, że się wetnę w temat ale mam pytanie do tego zadania. Nie do końca rozumiem
dlaczego przyjmujemy Δ = 0
Jeśli bymy przyjmowali, że Δ > 0 to dla x ≥ 0 funkcja miałaby dwa rozwiązania i dla x < 0
miałaby dwa rozwiązania, w sumie cztery i dlatego przyjmujemy delte równą 0? O to w tym
chodzi?
20 mar 18:12