logarytmy
POMOOOOCY: Dla jakich wartości parametru m równanie ma pierwiastek dodatni?
1−3x=log
3m
odpowiedź: m należy do przedziału (0, 3)
proszę o dokładne wytłumaczenie, próbowałam już wszystkiego. z góry dziękuję
19 mar 18:45
POMOOOOCY: up
19 mar 18:51
Jack: 1 − 3x = log
3m
x ma byc dodatni
x>0
no to wyznaczmy x z tego rownania
1 − 3x = log
3m
3x = 1 − log
3m
| | 3 | |
3x = log3 3 − log3m = log3( |
| ) |
| | m | |
teraz x>0
Zapisujemy w rownowaznej postaci wielomianowej(albo mnozymy przez mianownik do kwadratu)
m(3−m) > 0
rysujemy parabole i otrzymujemy
m ∊ (0;3)
19 mar 18:55
Jack: i jeszcze zalozenia
m>0
19 mar 18:57
POMOOOOCY: zle zamieniłam zero na logarytm nie wiem dlaczego, ale teraz wszystko juz jasne. bardzo
dziękuję
19 mar 19:12