78
pies: rozwiaz rownanie:
1− 4/x +4/x2 − 4/x3....=82x−1
19 mar 18:43
pies: umie ktos?
19 mar 19:14
Jack: 1 − 4/x + 4/x
2 − ... = 8/2x−1
| | 8 | |
−4/x + 4/x2 − ... = |
| − 1 |
| | 2x−1 | |
|q| < 1
19 mar 19:42
pies: lol nic nie zrozumialem
19 mar 19:45
Metis: Lewą stronę równania utozsam z sumą szeregu geometrycznego.
19 mar 19:56
Janek191:
| | 4 | | 4 | | 4 | | 8 | |
1 − |
| + |
| − |
| + ... = |
| |
| | x | | x2 | | x3 | | 2 x − 1 | |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 8 | | 2 x −1 | |
− |
| + |
| − |
| + ... = |
| − |
| |
| | x | | x2 | | x3 | | 2 x −1 | | 2 x −1 | |
Po lewej stronie mamy nieskończoną sumę ciągu geometrycznego
| | 4 | | 1 | |
a1 = − |
| q = − |
| gdzie I q I < 1 |
| | x | | x | |
zatem
| a1 | | | | − 4 | | 9 − 2 x | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 1 − q | | | | x + 1 | | 2 x − 1 | |
− 4*( 2 x − 1) = ( 9 − 2 x)*(x + 1)
− 8 x + 4 = 9 x + 9 − 2 x
2 −2 x
2 x
2 − 15 x − 5 = 0
Δ = 225 − 4*2*(−5) = 225 + 40 = 265
| | 15 − √265 | | 15 + √265 | |
x = |
| lub x = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
Teraz należy sprawdzić ,czy I q I = I − |
| I < 1 |
| | x | |
19 mar 22:10
pies: dziekuje
19 mar 22:17
pies: dlaczego a1=−4/x a nie 1
20 mar 15:40
Janek191:
| | 2 x − 1 | |
1 została " przeniesiona" na prawą stronę  1 = |
| |
| | 2 x − 1 | |
20 mar 15:43
pies: a dlaczego ciag musi byc zbiezny
20 mar 15:44
5-latek : Przeciez ta jedynke przeniosles na prawa strone
Masz wtedy
| | 4 | | 4 | | 8 | |
−U{4}{x]+ |
| − |
| +...= |
| −1 |
| | x2 | | x3 | | 2x−1 | |
| | 8 | | 2x−1 | |
............................................... = |
| − |
| ( po |
| | 2x−1 | | 2x−1 | |
| | 2x−1 | |
sprowadzeniu do wspólnego mianownika bo 1= |
| |
| | 2x−1 | |
20 mar 15:45
5-latek : pies teoria i jeszcze raz teoria
Możesz nie potrafić rozwiazac bo klopty rachunkowe (ja tez je mam ) ale dlaczego jest zbieżny
to powinieneś wiedzieć
Jaki dales warunek na q?
20 mar 15:48
pies: no wiem wiem a dalej co jest to znaczy 9−2x2x−1 skad to wzial
20 mar 15:50
pies: ja nie mam problemow z rachunkami ...a to ze jest zbiezny to skad mialem wiedziec
20 mar 15:51
5-latek : No tego akuratnie to ja Cie nie będę uczyl bo to podstawowka a nie liceum
post 15:45 odejmij sobie prawa strone
20 mar 15:52
5-latek : Miałeś to wiedziec z książki do której pewnie nie zagladales wcześniej
20 mar 15:53
pies: acha teraz widze ze tam zostalo odjete
20 mar 15:54
pies: jakiej ksiazki ja wysztko wiem
20 mar 15:54
Janek191:
Podstawówka − odejmowanie ułamków o takich samych mianownikach
20 mar 15:55
pies: no spoczko ja umiem takie rzeczy ale nie widzialem ze odjales
20 mar 15:56
5-latek : Tak wszystko wiem
20 mar 15:56
pies: bo ja nic nie zauwazam nigdy
20 mar 15:57