47
pies: dzien dobry to ja pies....
dla jakich p szereg geometrycznyo ilorazie 1−6/p jest zbiezny
I1−
6pI<1
a wiec wyszlo mi
z 1 p>0 a z drugiego p≠o i p∊R
a w odp jest p∊(3,+oo)
19 mar 18:36
Jack: zał. p ≠ 0
| | 6 | | 6 | |
1− |
| < 1 ⋀ 1− |
| > − 1 |
| | p | | p | |
p > 0 ⋀ (2p−6)p > 0
z pierwszego :
p>0 czyli p∊(0;
∞)
z drugiego
(2p − 6)p > 0
p(p−3) > 0
p ∊(−
∞;0) U (3;
∞)
Czesc wspolna
p ∊ (3;
∞)
19 mar 18:44
pies: ej chwila czemu nie ≥−1 w 2 przypadku jak wynika z warrtosci bezwzg.
19 mar 18:48
Jack: bo masz |q| < 1 a nie |q| ≤ 1
19 mar 18:51
5-latek : 1−1=0
masz nierownosc
|x|<a ⇔ x<a i x>−a
19 mar 18:52
pies: nie no co jest dlaczego ci wyszlo p ∊(−∞;0) U (3;∞) a nie p∊−oo,0 U o+oo
19 mar 18:56
pies: w 2 przykladzie
19 mar 18:56
pies: bo napisaels ze z 2 wyszlo ci p ∊(−∞;0) U (3;∞) ,to jest nieprawda tak?
19 mar 18:57
Jack: narysuj parabole
p(p−3)
i zaznacz przedzial >0
19 mar 18:58
5-latek :

zdrugiego masz
p(p−3)>0
miejsca zerowe p=0 lub p−3=0 to p=3
Wykres funkcji y= p(p−3)= p
2−3p
Widzisz gdzie jest >0?
19 mar 19:00
pies: przepraszam bo ja to 0 wyrzucilem i wtedy wykres bylby caly nad osia x prawie....:( dziekujejuz
wiem
19 mar 19:03