Oblicz miejsca zerowe
zero: Witam,
Oblicz miejsca zerowe:
3(x−4)2(2x−1)4+8(x−4)3(2x−1)3=0
robie to tak:
((x−4)2(2x−1)3)*(3(2x−1)+8(x−4))=0
x=1/2 x=4 Wychodzą mi dwa miejsca, podobno mają być 3. Jak je obliczyć?
19 mar 18:14
Jerzy:
Poszukaj w trzecim nawiasie
19 mar 18:17
Pawel: rozwiaz jeszcze (3(2x−1)+8(x−4)) = 0 => 6x − 3 + 8x − 32 = 0 ⇒ x = ...
19 mar 18:17
zero: No tak, trzeci nawias...
Dzięki.
19 mar 18:18
ZKS:
A co z nawiasem 3(2x − 1) + 8(x − 4)?
19 mar 18:19
zero: Jeszcze jedno pytanie.
Wolfram rysując funkcje odbija od 4. Dlaczego?
19 mar 18:21
Jerzy:
Bo to pierwiastek podwójny
19 mar 18:22