styczna
Karola: wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= 1−6x26x2
tworzącej z osią OX kąt 120 stopni
tg120 = a, tak?
z tego będę miała f'(x0) podstawię do pochodnej, wyliczę x0 i dalej lece ze wzorami?
19 mar 17:55
Jerzy:
Tak f'(x0) = tg120
19 mar 18:09
Karola: ok, wyszlo

w drugim podpunkcie mam : przechodzącej przez punkt P(−3, 1/2), wyznaczyłam sobie
z tego b podstawiłam do wzoru i wyszło mi bardzo długie równanie z x0, moze mozna to jakos
szybciej zrobic?
19 mar 18:18
5-latek : Najpierw rozwiąż to długie a potem się zastanow sama czy można szybciej .
19 mar 18:20