Funkcje
Iza: | | 2 | |
1.część wspólna zbiorów wartości funkcji f(x)=( |
| )x−4 i g(x)2−3x jest przedziałem. |
| | 7 | |
2.Wykresy funkcji f(x)=log(x−2) i g(x)=log(2−x) są symetryczne względem.
W drugim myślałam że jeśli wezmę g(x)=−(2−x) to będzie symetryczny do f(x) czyli wzlęgem osi OX
ale w odp jest wzlędem prostej x=2 i nie mam pojęcia jak to zrobić. A 1 to już w ogóle, nie
wiem jak sobie
poradzić z tym x w potędze.
19 mar 17:53
5-latek : w przykładzie a) obie funkcje sa malejące (dlaczego?
Wobec tego czesc wspolna zboru wartości tych funkcji to Z−wf=(−4,2)
19 mar 18:09
Iza: hmm ciągle nie rozumiem dlaczego wychodzi taki wynik
19 mar 20:31
5-latek : proste o równaniach y=−4 oraz y=2 to asymtoty poziome tych funkcji
Poza tym narysuj sobie wykresy tych funkcji to dokładnie zobaczysz
19 mar 20:45
===:

chyba nie
19 mar 20:52
5-latek : Wiesz ja to zrozumialem ze ma byc zbior wartosci tych funkcji
19 mar 20:58
Iza: 5−latek Twoja odpowiedź jest dobra

dziękuje wszystkim
a ogarnia ktoś to 2?
19 mar 21:05
5-latek : g(x) jeśli już to to
g(x)=log(−(x−2))
19 mar 21:44
5-latek : f(x) =log(x−2) to y=logx przesunięty o 2 jednostki w prawo
jest to funkcja rosnaca i będzie zblizala się do prostej x=2
teraz log(−(x−2)) będzie symetryczna wzglem prostej x=2
Tak samo jak log(−x) będzie symetryczna względem osi OY
19 mar 21:54