prawdopodobieństwo
Pan: Sześciu znajomych opala się na plaży, każdy na swoim kocu. W pewnym momencie wszyscy wstaj,
biegną do wody, a po kąpieli wracają i kładą się na losowo wybranym kocu. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że dokładnie dwie osoby nie położą się na
swoich kocach.
Ω=6!=720
A?
liczy się kolejność?
ta osoba, która ma położyć się na złym kocu, ma 5 wyborów ale druga?
19 mar 17:52
Pan: ktoś?
19 mar 20:58
Mila:
4 osoby zajmują swoje miejsca, zostają dwa miejsca.
Wybieramy 2 osoby, które nie położą się na swoich miejscach,
to tylko jest jeden sposób wyboru miejsc.
| | 15 | | 15 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 6! | | 1*2*3*4*5*6 | | 48 | |
19 mar 21:11