liczby zespolone
milenka: (z−4)2=2i Jak to rozwiązać?
19 mar 17:24
5-latek : A może tak by można było
(z−4)2−2i=0
(z−4+√2i)(z−4−√2i)=0
to wiadomo kiedy rowna się 0
19 mar 17:29
ZKS:
2i = 12 + 2i + i2 = (1 + i)2
19 mar 17:33
Jack:
(z−4)2 = 2 i
z − 4 = √2i lub z − 4 = −√2i
√2i mozemy zapisac jako :
√2i = √1 + 2i − 1 = √1 + 2i + i2 = √(1+i)2 = i + 1
więc:
z − 4 = i + 1 lub z − 4 = − (i+1)
z = i + 5 lub z = −i − 1 + 4
z = −i − 1 + 4 = −i +3 = 3 − i
wiec wyniki
z = i + 5
z = 3 − i
19 mar 17:34
milenka: nie bardzo rozumiem bo odpowiedzi mam 5+i oraz 3−i
19 mar 17:34
milenka: o dziękuję
19 mar 17:34