Asymptoty wykresu f-ji
Azul: Asymptotami wykresu f−ji
| | 1 | | 1 | | 3 | |
f(x)= |
| + |
| − |
| |
| | x−1 | | 2x+1 | | (x−1)(2x+1) | |
są proste o równaniach
C. x=1 y=−3
| | 3x−3 | | 3(x−1) | | 3 | |
policzyłam f−ji i wyszło f(x)= |
| = |
| = |
| |
| | (x−1)(2x+1) | | (x−1)(2x+1) | | 2x+1 | |
| | 3 | |
i teraz muszę policzyć lim i z limx→∞ |
| =0 |
| | 2x+1 | |
i czy ktoś może powiedzieć co dalej?
19 mar 16:41
Jack: asymptoty poziome y = ...
liczymy z lim x−> ±
∞
asymptoty poziome x = ...
liczymy w miejsach ktore sa wykluczone z dziedziny funkcji
2x + 1 ≠ 0
| | 1 | |
powinnismy policzyc lewo i prawostronna granice : lim x−>− |
| f(x) = |
| | 2 | |
19 mar 16:49
Jack: aczkolwiek bez liczenia widac ze to odp. B
19 mar 16:51
Azul: oh kompletnie zapomniałam o dziedzinie, dziękuję za pomoc
19 mar 16:54