cosinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
Norbert: Krawędź boczna graniastosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość √8,
a krawędź podstawy ma długość 2. Oblicz:
a) cosinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
Wynik ma wyjść √3 przez 3.
19 mar 16:34
Janek191:

a = 2
b =
√8 = 2
√2
p
2 = a
2 + b
2 = 4 + 8 = 12 = 4*3
p = 2
√3
więc
| | a | | 2 | | 1 | | √3 | |
cos α = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | p | | 2√3 | | √3 | | 3 | |
19 mar 16:45
Norbert: Dzięki!
19 mar 17:19