ciąg arytmetyczny i geometryczny
Werka: 1.napisz cztery kolejne wyrazy ciągu o wzorze ogolnym :
A.) an =−2n +3/3n +7
B.) a1=−2 an +1=an−3
2.wyznacz liczbę n wyrazów ciągu arytmetycznego wiedząc że :
a1=5 an=81 r=4
3. Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego q wiedząc że a1=48 a3=3
4.oblicz liczbę n wyrazów ciągu geometrycznego wiedząc że a1=9 q=2 an=1152
19 mar 16:10
Janek191: z.1
| | − 2 n + 3 | |
a) an = |
| ? |
| | 3 n + 7 | |
b) a
1 = − 2 a
n+1 = a
n − 3 ?
19 mar 16:48
Janek191:
z.2
a
1 = 5
a
n = 81 r = 4
więc a
n = a
1 + ( n −1)*r = 5 + ( n − 1)*4 = 5 + 4 n − 4 = 4 n + 1
zatem
4 n + 1 = 81 ⇒ 4 n = 80
n = 20
=======
z.3
a
1 = 48
| | 3 | | 1 | |
a3 = a1*q2 = 48*q2 = 3 ⇒ q2 = |
| = |
| |
| | 48 | | 16 | |
=====================
19 mar 16:55