analiza
Magda : Hej, potrzebuję pomocy w obliczeniu całki, wiem, że jest zbieżna, ale mam podać jej wartość:
P.S. przepraszam za tak koślawo napisany wzór
19 mar 15:33
jc: Podstawiasz x = tg t i całkujesz od t = 0 do t = pi/2.
Twoja ∫ = ∫0π/2 (sin t) et dt = [12(sin t − cos t) et ]0π/2
= 12(eπ/2 + 1) Sprawdź!
Całkę z sin t et można policzyć przez dwukrotne całkowanie przez części,
ale możesz po prostu sprawdzić wynik przez różniczkowanie.
Wzory pomocnicze:
arctg tg t = t, (tg t)' = 1/ cos2 t = 1 + tg2 t
19 mar 17:45
Magda : dzięki wielkie! ;>
19 mar 18:12