trygonometria
satya: Oblicz wartośćwyrażenia:
32ctg53π + tg 74π + sin 23π
30 gru 21:13
satya: odpowiedź ma wyjść −1
30 gru 21:15
mix:
53π=2π−
π3 => ctg
53π=ctg( 2π−
π3)= −ctg
π3= −
√3
73π= 2π+
π3 => tg
73π=tg( 2π+
π3)= tg
π3=
√3
| | √3 | |
23π= π− π3 => sin 23π=sin(π−π3)= sinπ3= |
|
|
| | 2 | |
podstaw i dokończ........
30 gru 21:21
satya: nie, dobra, już wiem, gdzie zrobiłam błąd
30 gru 21:21
satya: jesli ja dobrze policzyłam , to u ciebie powinno wyjść 0... \
czyli źle...
30 gru 21:24
mix:
poprawiam:
oczywiście ,że − ctgπ3= − p{33
30 gru 21:26