funkcja kwadratowa
5-latek : Znajdz równanie kwadratowe którego pierwiastki sa
a) dwa razy wieksze od pierwiastkow równania x2−3x+2=0
k−razy wiekszse od pieerwiastkow równania x2+px+q=0
a) to w pamięci się rozwiaze ze wzorow Vieta
x2−3x+2=0 (x−1)(x−2)=0
czyli dla a) rownie to będzie takie (x−2)(−4)=8 to x2−6x+8=0
Teraz podpunkt b)
Patrzac na to ostatnie równanie mogę zapisac ze
x2+kpx+k2q=0
czy to wystarczy czy należy zapisac jakies obliczenia ?
19 mar 15:11
CienkiBolek: Cześć 5−latek − możesz zajrzeć na moje zadanko?
19 mar 15:20
5-latek : Prawdopodobienstwo (nie trawie tego dzialu)
19 mar 15:23
===:

... i taki wpływ ma
a
19 mar 15:27
5-latek : Dzieki
19 mar 15:36
ZKS:
x2 + px + q = 0
u2 + bu + c = 0
u1 + u2 = kx1 + kx2 = k(x1 + x2) = k • (−p) = −kp ⇒ −b = −kp ⇒ b = kp
u1u2 = kx1 • kx2 = k2x1x2 = k2 • q ⇒ c = k2q
u2 + kpu + k2q = 0
19 mar 15:40
5-latek : Witaj
ZKS 
Wlasnie tez
ICSP napisał mi takie równanie w innym zadaniu
Dlaczego tak u
2+bu+c ( u to wiadomo może być inna litera
19 mar 15:52
ZKS:
Witaj
5−latek.

Ponieważ, dzieląc równanie przez dowolną liczbę rzeczywistą różną od zera, rozwiązania
nam się nie zmienią, co wynika z rysunku
===, dlatego możemy pominąć współczynnik przy
najwyższej potędze.
19 mar 16:01
5-latek : ZKS bardziej mi chodzi o to dlaczego zapisales
u2+bu+c=0 ?
dlatego ze to wynika z postaci ogolnej równania kwadratowego ?
ax2+bx+c=0 ?
19 mar 16:05
ZKS:
Trochę nie rozumiem. Dlaczego zapisałem u2 + bu + c = 0, a nie
przykładowo x2 + fx + g = 0, albo inaczej?
19 mar 16:12
5-latek : Bo może ja się wyrazam niezrozumiale ,ale już to ogarniam .
19 mar 16:23
5-latek : Bo w sumie proste równania i nierownosci i jakies proste zadania z funkcji kwadratowej to nie
jest dla mnie problem
19 mar 16:24
ZKS:
Jak będą jakieś następne problemy to wrzucaj.
19 mar 16:26
5-latek : Teraz będę wrzucal dużo zadań z funkcji kwadratowej
19 mar 16:27