Szybkie pytanko
Magik: mam szybkie pytanko często jak wyznacza się dziedzinę spotykam się z zapisem D∊R i najczęściej
występuje to
w trudnych do wyliczenia wyrażeniach np. cosx/5. Więc w sumie dla czego przy prostych jaki
x/x2−9
zamiast D∊R to się pisze x∊R−{−3;3}. Czemu nie można tak zrobić z cosx/5 i w sumei D∊R można
chyba zapisać
dla każdego wyrażenia no bo jaka liczba nie należy do rzeczywistych.
19 mar 15:08
5-latek : | cosx | |
| nie masz zniennej w mianowniku wiec D=ℛ |
| 5 | |
| x | |
| masz już zmienna w mianowniku i należy pamietac ze nie wolno dzielic przez 0 |
| x2−9 | |
dla x=−3 oraz x=3 masz dzielenie przez 0
19 mar 15:14
Magik: o dziękuje z wyjaśnienie
19 mar 16:08