Pochodna n-tego
Michał: Oblicz pochodną n−tego rzędu :
a) y = xe
x
b) y = logx
a) y
n = e
x(n+x)
b) y
n = 1/ln + nlogx
dobrze to zrobiłem (bardziej chodzi mi o to przykład b)

19 mar 14:44
Michał: mała poprawka
b) yn = (−1)n+1 * (n−1)!/xn
19 mar 14:54
Michał: tam ma być y = lnx nie logx
mój bład
19 mar 14:55
yyhy: Indukcja!
b) n=1
| | 1 | | 1 | |
y'=(−1)2* |
| = |
| zgadadza się |
| | x | | x | |
| | (n−1)! | |
(yn+1)=(yn)'=((−1)n+1* |
| )' |
| | xn | |
=(−1)
n+1(n−1)!*(x
−n)'
=(−1)
n+1*(−1)*n(n−1)!*x
−n−1
Zgadza sie
19 mar 15:00