Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe f-ji.
Azul: hej mam problem z dwoma zadankami
1.Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe f−ji
| | x2(x+3)(x2−1) | |
f(x)= |
| |
| | √2x2+5x−3 | |
z dziedziną sobie poradziłam, wzięłam mianownik do kwadratu wyliczyłam i mam dziedzinę. Do
miejsc zerowych
muszę po prostu wyliczyć ułamek i spr jaki będzie x
1 i x
2 bądź x
0 ale kompletnie nic mi nie
wychodzi. Ma ktoś jakieś
wskazówki jak to zrobić?
2.Wyznacz zbiór argumentów, dla których wartości f−ji
f(x)=7(x
3+x+2)(x−5)
2
są niedodatnie.
Tutaj zapisałam
7(x
3+x+2)(x−5)
2 <0
i mam wyliczyć najpierw 1cz potem drugą tzn oddzielnie 7(x
3+x+2) a oddzielnie (x−5)
2 bo z 2cz
wych że x<5
I tu utknęłam bo nie wiem co dalej. w odpowiedzi mam x∊(−
∞;−1> ∪ {5}
i też nie rozumiem dlaczego w odpowiedzi jest 5 w klamerce a nie jako przedział.
19 mar 13:10
ICSP: x2(x+3)(x2 − 1) = 0
x2 = 0 v x + 3 = 0 v x2 − 1 = 0
x = 0 v x = −3 v x = −1 v x = 1
i uwzględnij to z dziedziną.
19 mar 13:12
Metis: 1) Dziedzina : 2x2+5x−3>0
Miejsca zerowe f(x)=0 ⇔ x2(x+3)(x2−1)=0
2) f(x)≤0 ⇔ 7(x3+x+2)(x−5)2≤0
19 mar 13:13
ICSP: 7(x3+x+2)(x−5)2 ≤ 0 // : 7
(x+1)(x2 − x + 2)(x − 5)2 ≤ 0 // : x2 − x + 2
(x+1)(x − 5)2 ≤ 0
x ∊ (− ∞ ; −1] ∪ {5}
19 mar 13:14
Aga1.: 1) dziedzina 2x
2+5x−3>0
| | 1 | |
x∊(−3, |
| ) taką masz dziedzinę? |
| | 2 | |
| | a | |
Miejsca zerowe f(x)=0⇔x2(x+3)(x2−1)=0 (ułamek |
| =0⇔a=0 i b≠0) |
| | b | |
x=0 v x=−3 v x=1 v x=−1 (które z tych liczb należą do dziedziny?)
19 mar 13:18
Azul: Aha czyli w takim ułamku miejsca zerowe jednak wyliczamy tylko z licznika i uwzględniamy z
dziedziną.
zawsze miałam problem z uwzględnieniem odpowiedzi z dziedziną i jak patrzę to x=−3 nie mieści
się w dziedzinie.
| | 1 | |
x=−1 też, x=0 też. więc zostaje x=1 a dziedizna to D∊(−3;∞) ∪ ( |
| ; ∞) |
| | 2 | |
więc odp. (−3;
∞) ∪ (1;
∞) i już widzę że się gdzieś kopnęłam bo odp to (−
∞; −1), mógłbyś mi
pokazać gdzie popełniłam błąd?
19 mar 13:20
Azul: dziedzina taka jaka mi wyszła mam w odp
19 mar 13:21
Azul: choć w Twojej odp. Aga1 jasno widzę że do dziedziny należy −1
19 mar 13:22
ICSP: Aga1 źle rozwiązałą nierówność. Dziedzina taka sama jak w odpowiedziach.
19 mar 13:29
Aga1.: Przepraszam, oczywiście źle podałam dziedzinę.
19 mar 13:32
Azul: ok sorki źle spojrzałam na odp do 1. dziedzinę mam ok a miejsce zerowe to x=1 nie x =−1 czyli
dobrze uwzględniłam
dziedzinę. Bardzo wam dziękuję za pomoc
19 mar 13:34
prosta:
| | 1 | |
dziedzina D=(−∞,−3)∪( |
| .∞) |
| | 2 | |
19 mar 13:45